Šiek tiek apie švietimo sistemą Vokietijoje


Vokietijoje yra 16 regionų, kurie politiškai nepriklausomi. Tad galima teigti, kad yra tiek pat švietimo sistemų :) Patys vokiečiai dėl to juokauja, kad jei pasikeis dėdė, pasikeis ir mokyklų sistema. Tai tikra tiesa!

Lankyti mokyklą Vokietijoje privaloma visiems vaikams nuo 6 iki 18 metų. Dauguma mokyklų yra valstybinės, nemažai privačių, tačiau jos griežtai prižiūrimos vietinės valdžios. Mokslas mokykloje nemokamas.

Kaip ir Lietuvoje, pradinė mokykla, vok. Grunschule tęsiasi 4 klases. Po pradinės mokyklos vaikas pereina į vidurinę, kurių yra trys pasirinkimai (jas pristatysiu vėliau). Į kokią vidurinę vaikas paklius, realiai priklauso nuo pradinės mokyklos rezultatų!

Taigi apie vidurines mokyklas. Pagrindinės yra trys: pagrindinė mokykla (vok. Hauptschule), realinė mokykla (vok. Realschule) ir gimnazija (vok. Gymnasium). Visos kitos kitokios, kaip minėjau, priklauso nuo esančios regiono politikos.

Pagrindinėj mokykloj (vok. Hauptschule) yra 5-9 klasės, teikia mokiniams bendrąjį pagrindinį ugdymą. Baigiantys šią mokyklą paprastai pradeda profesines studijas (vok. Berufschule).

Realinėje mokykloje (vok. Realschule) yra 5-10 klasės ir teikia mokiniams bendrąjį išplėstinį ugdymą. Ši mokykla ruošia mokinius aukštos kokybės profesinėms studijoms arba universitetui (vok. Fachoberschule). Realinė mokykla pati populiariausia. Maždaug apie 50 proc. Vokietijos vaikų renkasi ją.

Gimnazija (vok. Gymnasium) teikia bendrąjį pagilintą ugdymą. Mokiniai mokosi joje nuo 5 iki 13 klasės. Gimnazistai siekia įstoti į universitetą. Tam reikalingas, ten suteikiamas brandos atestatas. Šią mokyklą lanko maždaug 30 proc. Vokietijos vaikų.


Žvelgiant į šią sistemą aišku, kad vaikai jau nuo pat mažumės motyvuoti galvoti apie savo ateitį. Jų pradinės mokyklos rezultatai apsprendžia, ką jie veiks ateityje! Nežinau, ar vaikas iki 10 metų gali sąmoningai suvokti tai. Panašu, kad viskam vadovauja tėveliai :) Nori į aukštuosius mokslus? Arsi, kaip reikalas! 


Kokios jūsų mintys? Ar jums patiktų tokia sistema?

P.s. informacija iš mano vokiečių integracijos kurso paskaitų. Taip pat čia yra informacijos lietuviškai ir plačiau: www.dynot.net

3 komentarai:

  1. Kažin, ar čia vien gabumų ar ir socialinio sluoksnio skirstymas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Deja, vaiko gabumai nevisada lemia į kokią mokyklą pateksi. daugelyje pradinių mokyklų vaikai į klases skirstomi pagal tėvų išsilavinimą, o po pradinės na gal ne visose žemėse, bet lemiamas yra pradinės mokyklos mokytojo rekomendacinis laiškas, kuris neretai būna paremtas ne vaiko gabumais, o tėvų ir mokytojo santykiais, išankstiniais nusistaymais ir panašiai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sakyčiau labai pikta sistema.

    AtsakytiPanaikinti